periode van 29 okt t/m 16 nov

een beetje details voor de periode van 29 okt t/m 16 nov:

dinsdag 29 okt

Gisteren had ik een gesprek met een hypotheekadviseur, die me was aangeraden omdat hij iets kan met bedrijfsmatige panden. Hij zei dat onze situatie niet een gelopen race is, maar dat hij wel mogelijkheden zag.
Ik leg mijn telefoon neer en meteen gaat hij weer over: de hypotheekadviseur die ik vrijdag gesproken heb. Die vertelde me dat hij de hele vrijdagmiddag bezig was geweest met banken bellen, maar dat ze allemaal hetzelfde reageren: het pand heeft bestemming ”wonen met bedrijvigheid” en dat doen ze niet. Deze adviseur zei dat hun bureau daar verder niets mee kon, want zij doen alleen particulier.

Mooie toestand is dat: Ik kan die hypotheek probleemloos betalen, maar omdat we iets met een bedrijf willen, wordt het opeens ofwel heel moeilijk, ofwel heel duur.
En dan speelt ook nog mijn leeftijd, want mijn inkomen uit loondienst wordt op mijn leeftijd niet meegeteld. Ik wist dat deze cultuur weinig respect heeft voor ouderen, maar het valt me toch wel koud op mijn lijf, dat mensen boven de 65 zo volledig worden afgeschreven. Het lijkt erop dat ze alleen nog goed zijn om de toeristenindustrie en de zorgsector van geld te voorzien.

Maar ik blijf het proberen. Die man die ik gisteren aan de telefoon had zal ik van alle gevraagde informatie voorzien; ik ga zelf een rechtstreekse poging wagen bij 2 banken, die die man van vrijdag me heeft aangeraden; ik wil de minder gangbare paden bewandelen: Qredits, mogelijk.nl, en misschien nog andere.

En dan heb ik tussendoor nog een stel toetsen na te kijken.

Alles bij elkaar wordt ik er een beetje gestrest van.

vrijdag 1 nov

We mogen wel uitkijken: We beginnen dubbele antwoorden aan klanten te geven. Door al deze toestanden wordt de communicatie tussen Rita en mij over de verhuur slechter. We hebben steeds een goed overleg gehad wie welke vraag beantwoordt van klanten. De laatste tijd hebben we een paar keer een vraag allebei beantwoord. Gelukkig hebben we wel nog allebei ongeveer hetzelfde gezegd. Gauw weer goed afstemmen.

maandag 4 nov

Dagen lang gewerkt aan gegevens voor de nieuwe hypotheekadviseur. En tegelijk in mijn computer allerlei bestanden gesorteerd, opgeruimd en bij elkaar gezocht.

Na een onaangename situatie tussen Rita en mij en een even onaangenaam gesprek daarover beseffen we dat het nu meer dan ooit nodig is om open en eerlijk naar elkaar te zijn, ook als dat moeilijk is om te doen.

Dit weekend hebben we de verjaardag van mijn moeder gevierd, aan de ene kant mooi dat dat nog kan (ze werd 93), aan de andere kant triest, want de dag erna weet ze het niet meer.

Dit weekend kreeg ik bericht dat een studiegenoot met wie ik een serie trainingen in lichaamswerk heb gedaan, zelfmoord heeft gedaan. Dat was een forse schok.

Alles bij elkaar veel emotionele ervaringen.

De tijd dringt. Op 1 dec is de overdracht en de financiën zijn nog niet geregeld.
Dan wordt het alles bij elkaar weer moeilijk om mijn innerlijke rust te bewaren.
Blijven ademen!

maandag 11 nov

Het was een plezierig weekend, we hebben met de familie sint maarten gevierd, diner bij kaarslicht.

We zijn allemaal stukje bij beetje afscheid aan het nemen van dit huis. Ik merk dat ik bij allerlei kleine dingen me realiseer dat dat er straks niet meer is.

Afgelopen dagen heb ik veel tijd besteed aan het sorteren en opruimen van onze boeken. Dat zijn er veel en op veel gebieden.

En ik heb veel tijd besteed aan aanleveren van informatie aan onze nieuwe hypotheek adviseur. Hij werkt er hard aan, maar de combinatie van bedrijfsaspect bij ons nieuwe pand en aow bij mij maakt het erg moeilijk.

Ik begin langzamerhand wel behoorlijk ongerust te worden: over minder dan 3 weken is er overdracht. Vertrouwen blijven houden en interne rust gaat nu niet meer gemakkelijk.

donderdag 14 nov

Vanavond ben ik naar Glow Eindhoven geweest. Een feest van illusie. Illusie die wordt gemaakt met behulp van licht en geluid.

Er loopt een voortdurende stroom mensen, die zonder goed op te letten hun voorgangers achterna gaan. Gevolg is dat de hele stroom af en toe een object mist.
Ik heb me prettig mee laten voeren, maar kon het toch niet laten om af en toe uit de stroom te stappen en een mooi object op mijn gemak te bekijken of een zijpad te bewandelen dat er ook mooi uitzag. Bijzonder vond ik dat ik stukjes Eindhoven heb gezien waar ik nog nooit was geweest.

Na afloop bedacht ik dat dit feest van illusie precies het tegenovergestelde is van wat ik in mijn leven wil en wat ik voor anderen makkelijker bereikbaar wil maken: bewust worden, illusies doorzien en in vrede met de werkelijkheid leven.

zaterdag 16 nov

Het gaat stroef met de financiering. Wat in mijn voordeel is, tellen banken niet mee vanwege mijn leeftijd; wat in mijn nadeel is tellen banken zwaar mee omdat er een bedrijfsaspect is aan het pand. Mijn inkomen als docent telt niet mee vanwege mijn leeftijd; bij de schuld die ik over heb gehouden aan de winkel kijken banken niet dat ik dat in hoog tempo aflos, maar kijken ze alleen dat er nog een stukje over is.
Als ik momenteel gewoon een hypotheek krijg betaal ik minder dan ik nu aan mijn huidige hypotheek betaal zelfs met een kortere looptijd. En mijn huidige bank vind dat de situatie van nu ok is. Dubbel.
Ik vind het erg om te zien, dat zowel ondernemen op zich als activiteiten na je 65e zo worden afgeremd.

We hebben veel overleg gehad met onze hypotheekadviseur, hij heeft ons heel wat administratieve opgaven bezorgd en we zijn er behoorlijk druk mee geweest.
Het zal gaan lukken, maar of dat voor 1 dec zal zijn? Daar heb ik inmiddels een beetje twijfel over.

Tegelijkertijd heb ik op school een combinatie van toetsen in alle klassen die ik heb, wat veel tijd vergt en zo’n traject begint volgende week nog een keer.

Het sorteren en inpakken gaat goed. Al dat opruimen doet me ook eigenlijk wel goed.  Ik zou er zonder noodzaak niet aan begonnen zijn, maar nu dit allemaal eenmaal loopt, heb ik er veel voldoening van: weg wat niet meer nodig is en vindbaar opgeborgen wat we willen houden.

Van Kris horen we niets, we denken dat hij begonnen is, maar weten doen we het niet zeker. In alle administratieve storm en drukte van correctiewerk heb ik er ook te weinig aandacht aan besteed.

Het blijft een avontuur. En langzamerhand een achtbaanrit.

Rita en ik samen gaat momenteel prima. Het lijkt er op dat we tot de kern zijn doorgedrongen van wat er bij ons moeilijk gaat.

En tussendoor de voorbereidingen voor sinterklaas en kerst, wat bij ons altijd een uitgebreide familieaangelegenheid is. Heel leuk om dit voor te bereiden samen met de kinderen en te vieren met de hele familie.

Een mooi vooruitzicht om straks twee keer een dag te hebben waar heel onze familie aanwezig is.

 

samenvatting van de periode van 29 okt t/m 16 nov:

– – – – – – in de nieuwsflits van 17 november – – – – – –

Dit was een periode die in het teken stond van financiering regelen. Dat gaat stroef, enerzijds omdat banken liever niet meewerken aan kleine ondernemingen, anderzijds omdat deze maatschappij incl banken in de regelgeving mensen boven de 65 hebben afgeschreven als serieuze werkers.

Door de druk van de moeizaamheid van financiering gecombineerd met de druk van de tijd laten Rita en ik ons beïnvloeden in de richting van stress en ongemak. Daardoor hebben we heel wat te stellen met onszelf en met elkaar.

Het is een avontuur. Het zicht op de nabije toekomst zullen we blijven handhaven, maar leven doen we in het nu. We hebben hier in moeilijke omstandigheden een goede oefening voor bewustzijn, zelfvertrouwen en gezamenlijkheid.

Tegelijkertijd is dit een mooie tijd. Het wordt donkerder, de winterfeesten zijn begonnen. We hebben heel plezierig sint maarten en halloween gevierd. En sinterklaas, kerstmis en oudejaarsavond komen er aan. Voor ons allemaal hele fijne familiefeesten.

Alles bij elkaar hebben we het goed. Ook al voelt het soms als een achtbaan.

 

 

Green3