De Heremiet is in cocon

Herman van de Kuit
7 februari 2015

 

Na een lange tijd kan ik er weer toe komen om wat op te schrijven. Mijn excuus voor slechte berichtgeving. Ik heb nog wat te leren in regelmatig verslag doen van wat er gebeurt bij De Heremiet. En aan de andere kant vind ik dat ik dit basiscontact niet aan anderen mag uitbesteden.
Het afbreken van centrum De Heremiet inclusief de winkel is voor een groot deel achter de rug. Een tijdelijk kantoor wordt ingericht. We maken voorbereidingen voor een nieuwe start. Nu ontstaat voor mij weer wat ruimte.

Deze periode is voor Rita en mij heel intensief. We hebben nog nooit in ons leven zo duidelijk geweten wat we wilden, we hebben nog nooit zo’n grote onzekerheid meegemaakt. En we komen steeds dichter bij elkaar, ook in zaken die niet rechtstreeks te maken hebben met de ontwikkelingen rondom De Heremiet. Intensief en mooi. Het voelt als precies passend.
Samen met Marjolein en de vrijwilligers zijn we iets moois aan het opbouwen, gebaseerd op vertrouwen en intuïtie, gesteund door ervaring en kennis.
We werken eraan dat het nieuwe centrum De Heremiet zodanig is dat het als vanzelfsprekend gedragen wordt door een grote groep mensen. Bij die doelstelling past de schoonheid van het proces van opbouwen.

Hieronder vinden jullie een weergave van de huidige stand van zaken. Eventuele reacties kunnen jullie op de voor de website gebruikelijke manier geven, maar kan ook via herman@heremiet.nl.

opruimen

De winkel aan de Bergstraat hebben we vorige week leeg opgeleverd. Dat was een pijnlijk moment. Tegelijk ook een triomf omdat we er met veel mensen aan gewerkt hebben om het op tijd en op een nette manier op te leveren. We hebben er de moeite voor gedaan om het zo achter te laten dat het voor de verhuurder zo goed mogelijk opnieuw verhuurbaar is. “We zijn met opgeheven hoofd vertrokken.” (uit Gung-Ho door Ken Blanchard)
Vervolgens stonden de ruimtes erachter helemaal vol. In de afgelopen week hebben we dat grotendeels in een geordende opslag gebracht. En weer ben ik dankbaar voor de vele hulp die we hebben gehad. En vind ik het opvallend hoe mensen binnen komen wandelen net op het moment dat het nodig is.

tijdelijke vestiging

We hebben een tijdelijk kantoor ingericht, de telefoon kan weer worden opgenomen, de administratie is bijna over gehuisd. De komende maanden zullen we vanuit St.Gerarduslaan 47 de voorbereidingen maken voor ons nieuwe centrum.
Daar zullen we vanaf dinsdag 17 feb elke week op dinsdag, woensdag en donderdag werken aan de toekomst van centrum De Heremiet. Op dinsdag is het dan open huis voor vrijwilligers, op woensdag en donderdag zal dat op afspraak zijn. Op die drie dagen zullen we ook via het vertrouwde telefoonnummer weer rechtstreeks bereikbaar zijn.
Op de dinsdag zijn ook degenen welkom, die even langs willen komen om bij te praten over de stand van zaken.

De activiteiten staan in deze tussenperiode op een laag pitje. Er zullen enkele lezingen zijn, ik geef zelf in deze periode twee series ademlessen. Mogelijk organiseren we nog enkele activiteiten op een tijdelijke plek met meer mogelijkheden dan in een normaal huis beschikbaar zijn.

nieuw centrum

Het nieuwe centrum zal weer een plaats zijn waar je kunt meemaken dat spiritualiteit iets is wat een heel concrete plaats in je dagelijks leven kan hebben. Dat is waarom we verder willen.

Wat we willen doen, zal voor jullie heel vertrouwd zijn: We zullen het nieuwe centrum weer met ongeveer dezelfde dingen invullen die jullie gewend zijn van De Heremiet: de sfeer die er is; de activiteiten die we organiseren; de gelegenheid die we anderen bieden om activiteiten te organiseren; de verkoop van producten die dit ondersteunen; de mogelijkheid om te genieten van eten en drinken dat past in deze sfeer. Waarbij we bijzondere aandacht zullen geven aan informatie over gezondheid en voeding.
De paraplu voor dit alles is de mogelijkheid tot het ontmoeten van gelijkgestemde mensen.

Waar en wanneer we het nieuwe centrum zullen starten is nog niet duidelijk. We zijn op enkele plaatsen in gesprek over ruimtes en ik verwacht dat we in de loop van het voorjaar weer ergens zullen kunnen beginnen.

Hoe we verder gaan is onderwerp van veel gedachten en gesprekken. Er is veel aan het veranderen in onze maatschappij. Dat gebeurt in de mondiale en nationale culturen, dat gebeurt op het niveau van bedrijven en instellingen, en zeker ook bij de individuele mensen. Waar tot nu toe een grote neiging is geweest om bewust te worden van onze eigen individualiteit breidt onze aandacht zich nu steeds meer uit naar bewustzijn van onszelf in relatie met de omgeving. Deze omgeving wordt gevormd door partner, kinderen, familie, vrienden, door de bedrijven en instellingen waar we onze tijd besteden en door de nationale en mondiale structuren om ons heen.
Die veranderingen waren al terug te vinden in hoe we onze organisatie hadden ingericht. We hebben nu een prachtige gelegenheid om onze organisatie opnieuw op te bouwen. Momenteel zijn we ermee bezig om de dit aan te passen waar we het inzicht of het gevoel hebben dat dat goed is. Hoe maken we een organisatievorm zodat individuele ontplooiing, respect voor elkaar en bewustzijn van gemeenschappelijke doelstelling vanzelfsprekend kunnen bestaan? Hoe zorgen we voor soepel lopende procedures in een vrijwilligersorganisatie? Hoe zorgen we voor economische levensvatbaarheid? Hoe brengen we die spirituele waarden die we belangrijk vinden in de nieuwe orhanisatie? En welke vinden we belangrijk?
Vele vragen waar we in de komende maanden mee bezig zijn. Belangrijk is om overbodige zaken uit het verleden los te laten, zodat we komen tot een organisatie die past bij de komende tijd.

manier van aanpak

Naast het werk dat ik zojuist al genoemd heb in de drie weekdagen in de tijdelijke vestiging bij ons thuis zullen we overleg houden voor de heropbouw van De Heremiet.

We hebben elke drie weken op dinsdagavond een bijeenkomst waar we het wat en wie van bovenstaande regelen en afspreken. Alle vrijwilligers (en ook anderen) zijn hierbij welkom, ook als het voor een enkele keer is. De eerstvolgende bijeenkomst is op 24 februari. De volgende zijn dan op 17 mrt, 7 en 28 apr, 19 mei en 9 jun, steeds van 19:30 – 21:30, steeds op Gerarduslaan 47.

We hebben ook elke drie weken op dinsdagavond een bijeenkomst waar we nadenken over hoe we bovenstaande voor elkaar krijgen. Dit zal een vaste groep zijn, waarvoor je je kunt aanmelden. De eerstvolgende bijeenkomst is op 10 februari op Grote Berg 28. De volgende bijeenkomsten zijn op 3 en 24 mrt, 14 apr, 5 en 26 mei en op 16 jun, steeds van 19:30 – 21:30, steeds op Gerarduslaan 47.

reacties

Als je reacties op bovenstaande hebt of vragen daarover, nodig ik je uit om hieronder te reageren.
Ook als je belangstelling hebt om betrokken te zijn bij werken aan het nieuwe centrum of hierin zaken regelen of bedenken, nodig ik je uit om hieronder te reageren.

Reactie kan ook naar 0625 583 085 of herman@heremiet.nl.

… wordt vervolgd …

4 Responses to De Heremiet is in cocon

 1. Ellen 07/02/2015 at 12:52 #

  Succes!

 2. Trees Muijlaert 07/02/2015 at 13:38 #

  Klinkt goed, Herman! Wat een proces, fantastisch!
  Ik weet niet of het mij/ons gaat lukken nog eens langs te komen, wij zijn bezig aan het kijken of we eerder naar Nijmegen kunnen gaan, het heen en weer reizen breekt ons op.
  Ik wens jullie een mooie opbouw tijd!

  warme groet van Trees

 3. Margot van Rossum 07/02/2015 at 15:03 #

  Jullie pakken het geweldig aan ! Hier MOET wel iets heel goeds uitkomen.
  Heel veel succes gewenst met alles. Als ik ergens mee kan helpen weten jullie me te vinden.
  Hartelijke groet,
  Margot.
  P.S. Ik zou graag morgen naar de lezing van dr Hamer komen, maar geef zelf dan een workshop. Heeft hij hier een publicatie over gemaakt of komt er een verslag van deze middag ? Zou die heel graag bestellen. Vast mijn dank voor jullie reactie.

 4. Eline 08/02/2015 at 12:12 #

  Hello Herman en Rita!
  wat doet me dit goed om te ontvangen en te lezen! Ik voel in je verhaal de transformatie gebeuren.. en iets van een groeiend persoonlijk evenwicht bij jullie, waar ik zo blij mee ben! Voor jullie zelf natuurlijk, voor de Heremiet die er gaat komen, en voor mijzelf ook. Ik merk dat steeds meer, de Nieuwe Heremiet en al haar/zijn mensen, me enorm dierbaar zijn. In alle groei-dingen waar ik zelf in zit, ben ik weer opnieuw dankbaar deel uit te maken van deze groep!
  We zien mekaar dinsdag. Bedankt voor het heldere verhaal!
  Hartelijke groet van Eline en John.

Green3