mineralen

Informatie m.b.t. mineralen en hun energieen

Agaat( Allerlei kleuren vaak gestreept) Geeft zelfvertrouwen en moed. Helpt bij faalangst. Geeft levenslust. Laat je genieten van het leven. Sterk aardende steen. Versterkt het zelfbewustzijn, vergroot de vitaliteit, zwakt waanideeën af. De steen geeft in het algemeen een gevoel van veiligheid, schoonheid, ruimte en innerlijke rust.

edelsteen_amazoniet_1

Amazoniet (blauwgroen met witte puntjes) Deze steen wordt vaak gebruikt bij meditatie- en ontspanningsoefeningen en stimuleert gevoelens van liefde, licht en kracht. Amazoniet werkt op de vrouwelijke kant in ieder mens en heeft een rustgevend effect. De steen kan helpen bij hoofdpijn, slapeloosheid, verhoogde sensitiviteit, hartproblemen en kinderziekten. Verder werkt hij reinigend op de huid en de lichaamscellen in het algemeen. Lost emotionele spanningen op, versterkt de persoonlijkheid.

Amethist (licht tot donker paars) Het is een rustgevende steen die kan helpen bij slapeloosheid, hoofdpijn en migraine. Deze steen kan een positieve uitwerking hebben bij waandenkbeelden en alcohol en drugsverslaving. De amethist is een steen die intuïtie, helderziendheid en meditatie helpt bevorderen. Ook geeft hij heldere dromen en versterkt gevoelens van vriendschap. De amethist vertegenwoordigt de geestelijke waarden en het hogere bewustzijn.

Ametrien (paars en geel in een steen) Geeft innerlijke rust en gelatenheid. Geeft energie. Helpt ontspannen te blijven. Bij gespannenheid. Bij zwakke motoriek. Goed voor zenuwstelsel. Bevordert reiniging en vitalisatie van weefsels en cellen.

Apachetraan  (donkerbruin tot zwart) Helpt bij angst en traumatische ervaringen. Maakt je bewust van blokkades. Helpt oude pijn los te laten. Bij koude handen en voeten. Bevordert herstel van wonden. Voor goede nachtrust. Verheldert het spirituele leven. Stimuleert eigen intuïtie.

Apatiet (geel-groen-blauw) Geeft motivatie. Geeft geestelijke flexibiliteit. Bij artrose. Bevordert genezing van botbreuken. Bevordert vernieuwing van cellen. Geeft rust bij een druk leven. Geeft openheid van geest. Apatiet brengt evenwicht in mentale processen en bevordert de innerlijke wijsheid en zelfverzekerdheid, concentratie en een helder bewustzijn. Apatiet brengt je in contact met je hogere zelf.

Apofylliet (kleurloos-wit-geel-roze-rood-groen-paars) Apofylliet opent de hartchakra en versterkt daardoor de onvoorwaardelijke en universele liefde. De steen maakt vrolijk en doorstraalt dit gevoel via lichaam, ziel en geest. Op spiritueel niveau versterkt deze steen de intuïtie en helderziendheid, maar zorgt daarbij wel voor een goede verbinding met de aarde. Het is ook een bijzonder krachtige meditatiesteen, die in de diepere lagen van het onderbewustzijn kan doordringen. Ondersteunt zwangerschap. Vermindert reuma en menopauzeproblemen. Spieren en slijmvliezen worden versterkt. Geest wordt gezuiverd van negativiteit. Geeft helderheid in de zoektocht naar het hogere zelf.

Aquamarijn (licht blauw-groen) De aquamarijn werkt harmoniserend op de keelchakra, met name via de schildklier, maar ook op de voorhoofdchakra. De steen wordt veel gebruikt bij allergische aandoeningen van het hals- en keelgebied en de luchtwegen. Bij hooikoorts en allergie. Voor de schildklier, bij voorhoofdsholte-ontsteking. Leert omgaan met emoties. Helpt spreken vanuit het hart. Kalmeert, bevordert de concentratie, verlicht angst en neerslachtigheid. Geschikt als meditatiesteen.

Aventurijn (licht tot donker groen met spikkeltjes) De naam komt uit het Italiaans: a ventura, bij toeval. Werkt op de hartchakra en kan een grote hulp zijn bij het oplossen van jeugdtrauma’s. Aventurijn is rustgevend en kan huidaandoeningen genezen zoals eczeem, acne en ander vormen van uitslag. Aventurijn helpt ook bij jeuk. Geneest wonden. Stelpt neusbloedingen.Tegen blozen. Voor mensen die moeite hebben met aanraking. Bij nerveuze hartklachten, overspannenheid, ongeduldigheid, angst en stoornissen in het vegetatieve zenuwstelsel.

Barnsteen (geel bruin) Barnsteen is een doorzichtige tot ondoorzichtige fossiele, verharde hars, dus geen steen. Er zitten soms insluitsels van insecten of plantenresten in. De naam betekent brandsteen, omdat hij makkelijk ontvlambaar is. Barnsteen werkt voornamelijk via de zonnevlecht en heeft een verwarmend effect op ons hele gestel. Hij bevordert de vitaliteit, stimuleert de stofwisseling, werkt inspirerend en geeft vreugde. Barnsteen werkt verzachtend bij reumatische pijnen, maagkramp en buikpijn, maar ook bij allerlei huidkwalen en allergische aandoeningen. Zuiverend, harmoniserend, stemt vredig en versterkt de afweerkracht van het lichaam.

Bergkristal (kleurloos) De steen heeft een sterk helende kracht op velerlei gebied. Hij werkt op alle chakra’s, reinigt de aura en brengt de energie in lichaam, ziel en geest in balans. Hij ondersteunt andere stenen door hun werking te versterken, verzachten of in evenwicht te brengen. Bergkristal geeft rust en helderheid in het denken, geeft geestelijke ontspanning en opent tijdens meditatie de chakra’s om zo met je intuïtie en hogere zelf in contact te komen. Bergkristal beschermt op reis en tegen reisziekten. Zuivert het lichaam. Bergkristal heeft een sterke harmonie-scheppende werking en herstelt op die manier het innerlijk evenwicht.

Beryl (kleurloos, geel, groen, blauw, rood en roze) De oude Grieken noemden deze steen vanwege zijn weerkaatsende lichtbrekende vermogen ‘beryllos’ waar ons huidige woord ‘bril’ van afgeleid is. Werkt op alle chakra’s, verschaft helderheid bij zowel het innerlijke als het uiterlijke waarnemingsvermogen. De steen geeft inzicht en brengt je in contact met een diepere wijsheid. Beryl beschermt op reis en voorkomt reisziekten.

Borniet ( ondoorzichtig, metaalachtig, regenboogkleuren) Heeft een bijzonder uiterlijk door de prachtige weerschijnende regenboogkleuren. Hij activeert alle chakra’s, brengt ze in evenwicht en versterkt daarnaast het immuunsysteem. Borniet maakt dat je openstaat voor vernieuwing. Verdiept de band tussen moeder en kind.

Calciet (kleurloos, wit, rood blauw, geel, roze, groen) Oranje en gele calciet zijn zeer verwarmend en zorgen voor een goed evenwicht tussen emoties en verstand. Werken vooral via de tweede en derde chakra. Roze manganocalciet verhoogt de vitaliteit en geeft een gevoel van voldaanheid en tevredenheid via de hartchakra. Groene calciet werkt ontspannend en geeft evenwicht. Blauwe calciet heeft zijn werking meer op de bovenste drie chakra’s, vooral de keelchakra. Calciet heeft in het algemeen een gunstig effect op de kalkhuishouding, goed voor de botten.

Carneool (kleurloos-wit-oranje) De steen werkt sterk aardend, zorgt voor veiligheid en concentratie en past het best bij de eerste en tweede chakra. Geeft veel energie en levensvreugde. Goede steen om tijdens de zwangerschap te dragen, beschermd. Door zijn bloedzuiverende werking is de steen geschikt voor mensen die last hebben van reumatische aandoeningen, lever- en nierkwalen. Op spiritueel niveau laat deze steen verborgen talenten aan het licht komen en stimuleert hij de intuïtie en creativiteit.

Chalcedoon (blauwbandagaat: wit -blauw) Verhoogt de mentale stabiliteit door sterke emoties in evenwicht te brengen, waardoor lichaam, ziel en geest weer in harmonie met elkaar kunnen functioneren. Bevordert de creativiteit en welsprekendheid en schijnt te helpen tegen stotteren. Door zijn zachte en vrouwelijke uitstraling is het een goede steen voor jonge kinderen om ze te helpen wat zelfverzekerder te worden.

Chrysocolla (blauw-groen-bruin-zwart) Het is een steen die vriendschap, liefde en creativiteit oproept. Daarbij is hij rustgevend. Hij brengt evenwicht in de gevoelswereld en geeft innerlijke kracht, waardoor de algehele vitaliteit verhoogd wordt. Heeft een beschermende waarde voor moeder en kind tijdens de zwangerschap. Werkt verzachtend bij reumatische pijnen.

Chrysopraas (geel-groen) Opent de hartchakra, roept onvoorwaardelijke liefde op en brengt gedachten en emoties in een rustgevend evenwicht. Beschermt tegen hartaandoeningen en reguleert de bloeddruk. Verhoogt de vruchtbaarheid en werkt bij zwangerschap. Heeft een transformerende werking en kan helpen bij de overgang naar een nieuwe situatie of levensfase.

Citrien (geel-bruin) Heeft een enorme lichtkracht die de mens van binnenuit verwarmt. Hij zorgt voor een geestelijk vuur, dat de innerlijke spiegel vormt voor heldere gedachten. De steen bevordert de concentratie en geeft zelfvertrouwen (examens). Citrien werkt via de zonnevlecht en versterkt het immuunsysteem, de lever en de maag. Het is een goede steen voor overgevoelige en snel kwetsbare mensen om negatieve energie uit de omgeving te transformeren, doordat hij de aura versterkt.

Coelestien Krachtige healingsteen bij mentale problemen. Werkt voornamelijk op de keelchakra en de voorhoofdchakra waarbij hij harmonie en evenwicht bewerkstelligt in chaotische gedachten. De steen bevordert de creativiteit en uitdrukkingsvaardigheid en bevordert de spirituele bewustwording. Op lichamelijk niveau is de coelestien wondhelend en werkt harmoniserend bij menstruatiestoornissen.

Dumortiriet (blauw-groen) Leert je het leven lichter te nemen. Geeft moed. Zorgt dat men positief blijft. Laat je van het leven genieten. Helpt bij hevige angstaanvallen. Bij epilepsie. Sterkt de zenuwen.

Epidoot (groen-geel-bruin) Goed voor het gevoel. Geeft geduld. Helpt bij leren. Helpt bij zware ziektes. Helpt voor een goede conditie. Bevordert immuunsysteem.

Fluoriet (kleurloos-geel-groen-blauw-paars) Goede steen bij studie. Vergroot concentratievermogen. Bij pijn in de nek en schouders. Brengt innerlijke rust. Voor steun op onze spirituele weg. Groene fluoriet werkt via de hartchakra helend op de ademhalingsorganen.

Granaat (rood) Staat vooral bekend om zijn invloed op de hartslag, wordt gebruikt om deze te reguleren. De rode granaten werken aardend en stimuleren het doorzettingsvermogen. Bevordert de hartstocht en versterkt de vitaliteit. Kan een grote dosis energie geven, maar werkt ook evenwicht scheppend.

Heliotroop (groen met bruin) Heeft invloed op de bloedsomloop en de organen die helpen om het bloed te zuiveren. Het is een belangrijke healingsteen die zijn werking op meerdere chakra’s heeft, in het bijzonder de zonnevlecht. Beschermt tijdens zwangerschap. Op spiritueel niveau bevordert de heliotroop onvoorwaardelijke liefde en verhoogt via meditatie het geestelijk inzicht en intuïtie.

Hematiet (bloedsteen; metaal grijs) Is steen van de basischakra en heeft een sterk aardend effect, verschaft stevigheid en geeft bescherming tegen negatieve invloeden van buitenaf. Doordat het puur ijzer is versterkt de hematiet de wil, daadkracht en levensvreugde. Op fysiek niveau stimuleert de hematiet de bloeddruk en werkt gunstig op kwalen die met bloed te maken hebben.

Howliet (wit-geelwit met bruin-grijze aders) Ondersteunt gekleurde stenen op alle chakra’s. Door het hoge gehalte aan kalk werkt hij gunstig op het beendergestel, de tanden en de nagels. Howliet heeft de eigenschap lichamelijke en geestelijke blokkades op te heffen. Hij werkt aardend en beschermt tegen negatieve invloeden van buitenaf.

Jade (wit-geel-groen-rood-bruin-grijsblauw-oranje) Veelzijdige en krachtige healingsteen. Harmoniseert alle chakra’s en herstelt lichamelijk en geestelijk evenwicht. Werkt ontgiftend en verzacht reumatische pijnen. Steen van wijsheid en rechtvaardigheid.

Jaspis (geel-bruin-rood-groen-zwart) Werkt voornamelijk op de onderste drie chakra’s, voornamelijk de basischakra, waardoor hij een sterk aardend effect heeft. Hij beschermt tegen negatieve externe invloeden en stimuleert innerlijke harmonie door de yin-yangbalans te herstellen. Verder bevordert de rode jaspis de bloedsomloop. Geschikt om tijdens de zwangerschap te dragen.

Kunziet (kleurloos-rose-groen violet-rose violet) Biedt bescherming aan mensen die gevoelig zijn voor de negatieve energie van anderen. Ook voor kinderen is dit een goede steen ter bescherming tegen de rumoerige buitenwereld. Werkt versterkend op de aura. Positieve uitwerking bij overspannenheid, depressies en psychische aandoeningen. Het is een meditatieve steen die de intuïtie en creativiteit in de mens bevordert. Helpt pijn bij spieraandoeningen en artritis verlichten.

Labradoriet (wit-geel-grijs-grijs groen- bruin-zwart) Heeft een sterk afsluitend en beschermend effect op de aura tegen invloeden van buitenaf en zorgt dat je eigen energie behouden blijft. Het is een rustgevende steen die emotionele uitbarstingen tempert. Hij dringt diep door in de ziel, heft psychische blokkades op en bevordert de intuïtie en innerlijke wijsheid. Geeft inzicht in eigen spirituele ontwikkeling.

Lapis lazuli (blauw met goudkleurige spikkels) Schept evenwicht in het denken, bevordert het contact met het hogere zelf, bron van inspiratie en creativiteit, het innerlijk zien en de intuïtie. Daarnaast is het een rustgevende steen, helpt oude pijn los te laten, kan helpen bij hoofdpijn en slapeloosheid, neus- en keelproblemen en stabiliseert de bloeddruk. Kan vreugde en een gevoel van bescherming geven, wat hem een goede vriendschaps-en partnersteen maakt.

Larimar (licht blauw) Werkt op de gehele mens, beschermt tegen negatieve invloeden en zorgt voor innerlijke vrijheid en zelfverwerkelijking. Larimar kan transformatie naar een hoger bewustzijn bewerkstelligen, waardoor inspiratie en helderheid optreden zodat je in contact kunt komen met de innerlijke wijsheid. Larimar is een belangrijke healingsteen voor de 21ste eeuw.

Lepidoliet (kleurloos-grijs-blauw-violet-rose) Voelt warm aan en is daardoor heel geschikt om de handen te helpen openen voor massage of healing, maar werkt ook ontspannend op stijve spieren of verkrampingen. Geblokkerde emoties gaan weer stromen, waardoor nieuwe energie en transformatie ontstaat. Het is een steen die liefde en spirituele ontwikkeling bevordert. Hij kan je in contact brengen met vorige levens.

Maansteen (kleurloos-grijs-geel-groen-oranje-zwart) De maansteen is een magische steen die helderziendheid en intuïtie bevordert. Zorgt voor een introperspectieve houding, waarbij innerlijke wijsheid, hogere inzichten en creativiteit versterkt worden. Door zijn relatie met de maan is het een steen die vooral op de vrouwelijke organen en de hormoonhuishouding werkt. Hij stimuleert vruchtbaarheid en de vrouwelijke gevoelswereld. Kan mannen helpen meer in contact te komen met hun vrouwelijke kant.

Magnesiet (kleurloos-wit-grijs geaderd) Herstelt het natuurlijke evenwicht bij sterk wisselende stemmingen. Ontgift. Verhoogt vitaliteit en levenslust. Vochtafdrijvend.

Magnetiet (metaal grijs) Bloedzuiverend, heeft een verwarmende werking op spieren en gewrichten. Brengt chakra’s met elkaar in evenwicht door de versterkende werking op de aura, waardoor beschermend filter ontstaat tegen negatieve invloeden van buitenaf.

Malachiet (groen) Malachiet werkt kalmerend en rustgevend op de emoties en brengt evenwicht in moeilijke situaties. Helpt bij gewrichtspijn, reumatische aandoeningen en stimuleert het immuunsysteem. Verder werkt de steen transformerend op oude gedachtenpatronen, waardoor emotionele blokkades kunnen worden opgeheven en het zelfbewustzijn gestimuleerd wordt.

Moqui Marbles (poprocks, rotsbruin) Geeft welzijn. Voor goede nachtrust. Maakt opmerkzamer. Laat van het leven genieten. Neemt aura-energie op, verbetert deze en geeft de energie terug waardoor men beter functioneert en lekkerder in zijn vel zit.

Mosagaat (kleurloos, groen, rood) De mosagaat brengt je in verbinding met de oermoederlijke natuur waarin nieuw leven kan ontstaan. Heeft een positieve invloed op de zwangerschap en het ongeboren kind. Werkt voornamelijk op de hartchakra. Harmoniseert de stofwisseling, brengt evenwicht in de bloedsuikerspiegel en bevordert de vitaliteit.

Obsidiaan (zwart, grijs) Obsidianen hebben als kenmerk dat het zeer krachtige stenen zijn die ondanks hun herkomst uit het diepste van de aarde en hun donker uiterlijk, een stralend licht uitstralen. Zo werken zij ook op de mens. Als een ware spiegel van de ziel dringt de obsidiaan diep door in het onderbewustzijn. Door zijn kracht kan de obsidiaan wel eens zeer confronterend werken, doordat men zich van oude emoties en blokkades bewust wordt. Hij laat de blinde vlekken zien en geeft zo de kans los te laten en te transformeren.

Onyx (zwart) Onyx staat vooral bekend om zijn beschermende en aardende eigenschap. Hij behoedt voor negatieve invloeden en helpt je yin-yang balans in evenwicht te houden. Geeft zelfvertrouwen en concentratie. Hiermee heb je de kans om diep door te dringen tot je kern zodat je gefundeerd besluiten kunt nemen. Op deze wijze biedt onyx ook bescherming tegen ongevallen.

Opaal (rood-oranje-geel-wit-groen-blauw-violet) Dringt diep in het onderbewustzijn door, laat latente gevoelens aan het licht komen, maar heeft ook een krachtige werking op de emoties. Via de kruinchakra staat de opaal in verbinding met het hoger bewustzijn. Hierdoor is het een  steen die de intuïtie kan bevorderen waardoor je in contact komt met je mystieke bron.

Opaal Andes (blauw-rose) Bevordert hartelijkheid. Helpt bij verlegenheid. Bevordert communicatie. Brengt gelatenheid. Positieve uitwerking op de chakra’s. Sterke spirituele steen. Helpt emoties te verwerken. Helpt bij ontstekingen.

Opaal Vuur (oranje rood) Bij griep en verkoudheid. Verheft normale bewustzijn tot kosmische bewustzijn. Maakt innerlijke wezen sterker. Geeft extra energie.

Orthoklaas (wit-geel-rood-bruin) Werkt anti-depressief. Maakt optimistisch. Helpt bij problemen , zorgen en bij onrust. Prikkelt de zintuigen. Helpt bij uitspreken. Bij maagproblemen. Beklemming op de borst.

Peridoot (olivijn-chrysoliet, groen) Beschermt tegen negatieve invloeden en heeft zijn belangrijkste werking op de hartchakra, zorgt voor het opwekken van subtiele liefdesgevoelens. Peridoot is een zeer veelzijdige steen die op vele niveau’s werkt. Via de zonnevlecht neutraliseren emoties zoals woede en door de invloed op het derde oog ontstaat een intuïtief inzicht in allerlei levensvragen. Bovendien versterkt de peridoot het immuunsysteem, waardoor het algehele welzijn en de vitaliteit verhoogd worden.

Pietersiet (blauw zwart, geel, bruin) Voor innerlijke stabiliteit in drukke periodes. Zorgt dat men alles kan overzien. Bij onverwerkte emoties. Bij uitzichtloze situaties. Bij onderdrukte gevoelens. Bij hoofdpijn door spanningen.

Prehniet (kleurloos-wit-geel-groen-buin-grijs) Heeft een beschermende werking tegen invloeden van buitenaf en een reinigende werking op lichaam en geest. Biedt hulp bij het afvoeren van afvalstoffen het bloed, hierdoor wordt de lichaamsenergie versterkt. Staat in verbinding met de hartchakra, geeft rust en is een goede hulp bij meditatie- en visualisatieoefeningen. Het versterkt de intuïtie en helpt om dromen te herinneren.

Pyriet (grijs) Door zijn beschermende eigenschappen verhoogt deze steen zelfvertrouwen en de levenswil. Pyriet brengt de gevoelswereld en de stofwisseling in evenwicht en verhoogt de lichamelijke en psychische weerstand. Het is een goede steen voor aandoeningen aan de luchtwegen. Op spiritueel gebied bevordert  pyriet de innerlijke wijsheid en het vermogen tot hoger inzicht.

Regenboog Obsidiaan (zwart met kleuren van de regenboog) Goed voor de ogen. Bij hoge bloeddruk. Bij verkoudheid en griep. Bij bloedarmoede. Bevordert de nachtrust. Bij geestelijke vermoeidheid. Laat je blokkades inzien en helpt bij het opruimen hiervan. Diepe meditaties.

Rhodochrosiet (rose rood met wit) De steen werkt op de  de eerste vier chakra’s met de nadruk op de hartchakra, waardoor diepere liefdesgevoelens aan de oppervlakte kunnen komen. Blokkades worden opgeheven. Verder brengt deze steen via de zonnevlecht  evenwicht bij emotionele problemen en zorgt hij ervoor dat de drager meer liefde voor zichzelf en een rustgevende harmonie ervaart.

Rhodoniet (rose met zwart) Werkt via de basis en hartchakra en heeft een zeer kalmerende werking bij psychische verwarring en angstige, onrustige en overgevoelige mensen in het algemeen. De steen bevordert de intuïtie. Hij zorgt voor helderheid van geest en helpt de overgang naar een ander fase gemakkelijker te maken, waardoor het zelfvertrouwen gesterkt wordt.

Robijn (rood) De steen symboliseert krachtige energie en zorgt voor een levendige vitaliteit. Via de hartchakra roept de robijn onvoorwaardelijke liefde op en geeft bescherming tegen negatieve energieën van andere mensen. Door zijn werking op de basischakra is deze steen stimulerend voor de bloedsomloop. Hij harmoniseert de gehele bloedhuishouding.

Rookkwarts (licht bruin-donker bruin-zwart) Deze steen werkt op vele niveaus, maar in het bijzonder op de basischakra. Hij zorgt voor een goede aarding. Daarnaast zorgt hij ervoor dat chaotische gedachten weer helder worden. Negatieve gedragspatronen, oude pijn en emotionele blokkades laten los en transformeren tot een evenwichtige geconcentreerde levensinstelling, zodat intuïtie en geestelijke groei aan het licht treden.

Rozenkwarts (roze) Rozenkwarts werkt voor lichaam en ziel rustgevend en herstelt het yin-yang effect in alle chakra’s, maar werkt vooral op de hartchakra. De steen straalt een zachte, liefdevolle energie uit en is daardoor ook heel geliefd bij kinderen. Het is een steen die innerlijke vrede en liefde voor jezelf kan bevorderen. Rozenkwarts helpt bij een transformatie door het helen van oude emotionele pijn. Verder bevordert rozenkwarts de creativiteit en fantasie.

Rutielkwarts (kleurloos met bruine naaldachtige insluitsels) Op lichamelijk niveau brengt deze steen verlichting bij allerlei aandoeningen van de ademhalingsorganen. Hij werkt met name op de keelchakra en draagt ertoe bij dat creatieve energie aangeboord wordt. Hij beschermt tegen negatieve invloeden van buitenaf. Geeft via de zonnevlecht meer zelfvertrouwen en levenswil. Schept helderheid in de gevoelswereld.

Saffier (blauw, geel, rose, groen, violet, zwart, oranje) De steen werkt rustgevend bij chaotische gedachten. Hij wordt veel gebruikt bij meditaties en zorgt dat hogere wijsheid door middel van intuïtie geopenbaard wordt. Hij stimuleert de creativiteit, maar ook een spirituele ontwikkeling en bevordert visualisering. Kan helpen bij diverse oogkwalen. Werkt via de tweede chakra en brengt het lymfesysteem in evenwicht.

Serpentijn (geel groen – groen zwart) Serpentijn werkt voornamelijk via de hartchakra, waardoor de thymusklier gestimuleerd wordt. Hij versterkt het immuunsysteem en brengt de hormoonhuishouding in evenwicht. Zijn harmoniserende en transformerende eigenschappen zorgen ervoor dat lichaam, ziel en geest in evenwicht met elkaar functioneren.

Smaragd (groen) Smaragd is een veelzijdige healingsteen, die op alle chakra’s, maar vooral op de hartchakra werkt. De steen geeft innerlijke rust en harmonie bij aandoeningen van fysieke, emotionele en psychische oorsprong. Hij helpt vooral negatieve energieën te tranformeren naar positieve. Brengt rust en evenwicht en bevordert daarmee op liefdevolle wijze het algeheel welbevinden.

Sneeuwvlokobsidiaan (zwart met witte vlekken) Versterkt inzicht. Helpt oude pijnen te verwerken. Bij traumatische ervaringen. Vermindert pijn en spanningen. Helpt blokkades op te ruimen. Werkt ontspannend bij onrust. Bevordert de energiestroom, standvastigheid en verbondenheid met de aarde.

Sodaliet (blauw met witte adertjes) Het is een zeer rustgevende steen die evenwicht brengt bij emotionele verwarring en chaotische gedachten. Hij stimuleert creatieve inspiratie, concentratie, inzicht en logisch denken. Sodaliet werkt op de keel- en voorhoofdchakra. Door zijn kalmerende invloed is het een goede steen tegen hoge bloeddruk, slapeloosheid en stress. Ook beschermt hij overgevoelige mensen tegen invloeden van buitenaf.

Sugiliet (lavendel-rood violet) Opent alle chakra’s en werkt in het bijzonder op de hart-, voorhoofd- en kruinchakra. Het is een rustgevende steen die door middel van meditatie de spirituele bewustwording bevordert door verbinding te maken tussen lichaam, ziel en geest. Hij beschermt de aura tegen negatieve invloeden van buitenaf. Sugiliet transformeert negatieve gevoelens en emoties tot inzicht en vrede en brengt het immuunsysteem in evenwicht. Het is een van de krachtigste healingstenen van deze tijd.

Thuliet (rood-rose-violet-rose groen) Helpt wensen uit te laten komen. Maakt nieuwsgierig. Maakt ondernemend. Regelt de levensenergie. Helpt je ideeën uit te laten komen. Laat je genieten van het leven.

Tijgeroog (geel bruin met strepen) Tijgeroog werkt vooral op de zonnevlecht, maar is ook sterk aardend. Hij beschermt tegen negatieve invloeden en geeft een opwekkende energie. Hij bevordert de concentratie en helpt om angsten onder ogen te zien. Tijgeroog is rustgevend, schenkt zelfvertrouwen en brengt de linker en rechter hersenhelft in evenwicht. Geeft verlichting bij hoofdpijn en gewrichtspijn. Valkenoog correspondeert met de voorhoofdchakra, helpt bij diverse oogkwalen. Het is goed voor de luchtwegen, scherpt het verstand en beschermt tegen computerstralingen.

Tijgerijzer (geel-rood bruin met metaal, kleurige strepen) Een echte krachtsteen. Geeft vitaliteit. Beschermt op spiritueel gebied. Werkt snel en krachtig tegen vermoeidheid. Geeft nieuwe energie. Helpt tegen ondoordacht handelen. Bevordert opname ijzer. Goed voor de spijsvertering.

Toermalijn ( rood-rose-groen-blauw-kleurloos-zwart) Toermalijn roept de hoogste vermogens op in de mens. Alle soorten hebben een beschermende werking tegen negatieve invloeden. Vanwege hun veelzijdigheid zijn toermalijnen werkzaam op vele niveaus van lichaam, ziel en geest. Zwarte toermalijn wordt gebruikt om stralingen af te voeren zowel van het menselijk lichaam als van elektrische apparaten. Verder werkt deze steen sterk aardend. Groene toermalijn staat in verbinding met de hartchakra en bevordert de bloedsomloop. De watermeloentoermalijn werkt op alle chakra’s met name op de hartchakra als harmoniërende factor in de mannelijke en vrouwelijke energiebalans. Hij heelt emotionele pijn en brengt je in contact met je hogere zelf.

Toermalijnkwarts (kleurloos-geel-rose-blauw) Bestaat uit helder bergkristal met daarin staafjes van zwarte toermalijn. Heeft het vermogen transformatie te brengen bij diepgewortelde emoties, depressies en verdriet. Daarom is het een goede steen om tijdens een rouwproces te dragen. Hij symboliseert de relatie tussen licht en duisternis, aarde en kosmos en helpt om lichaam, ziel en geest in balans te brengen.

Topaas (kleurloos-geel-rose-blauw) Topaas stimuleert de bloedsomloop en de lever, verhoogt de vitaliteit en bevordert het immuunsysteem. Hij geeft heldere gedachten, een hoger inzicht en stimuleert de intuïtie. De steen is rustgevend, helpt om te ontspannen bij slapeloosheid en kan een steun zijn voor depressieve mensen.

Topaas goud (geel-oker) Stimuleert het hele lichaam. Positieve invloed op de alvleesklier, lever en nieren. Ondersteunt de eierstokken en teelballen. Voor de schildklier. Bevordert genezing van wonden. Vermindert prikkelbaarheid. Verheldert bewustzijn.

Turkoois (blauw-groen met zwarte adertjes) Turkoois past bij de hart- en keelchakra en bevordert de creativiteit, het innerlijk horen, de intuïtie en de welsprekendheid. Het is een van de belangrijkste stenen, die vooral op reis, een beschermende werking biedt tegen negatieve invloeden uit de omgeving. De steen is rustgevend.

Unakiet (groen-rood-bruin) Unakiet brengt de mannelijke en vrouwelijke energieën in evenwicht. Zorgt voor een harmonisch liefdesleven. Stemt vrolijk en zorgt dat vroegere negatieve ervaringen in een ander licht komen te staan, zodat eventuele blokkades op dit gebied opgeheven worden.

Versteend hout (rood-bruin-zwart) Tegen artritis. Tegen griep. Helpt je aarden. Bij reuma. Regelt de stofwisseling. Helpt bij afvallen. Bevordert het spreken vanuit het hart. Meditatiesteen voor iemand die net begint met mediteren.

Woestijnroos Beschermt tegen allerlei stralingen aard-, röntgen-, UV-, aard-, water- en computerstraling.

Zirkoon (hyacinth) (kleurloos-bruin-geel-groen-rood-blauw-oranje) Brengt je in harmonie met de natuurlijke kracht, geeft energie, vitaliteit en zelfvertrouwen. De hyacint werkt op meerdere chakra’s, maar in het bijzonder op de heiligbeenchakra. Lichamelijk stimuleert deze steen de stofwisseling en heeft een helende werking op de ademhalingsorganen.

Zonnesteen (geel-rood-grijs) Zonnesteen brengt je door de beschermende en daadkrachtige eigenschappen en werking van de steen in contact met je mannelijke energie. Hierdoor wordt de vitaliteit verhoogd. Doordat de zonnesteen in verbinding staat met de basischakra, heiligbeenchakra, hartchakra en kruin versterkt hij de lichamelijke en psychische uitstraling. Hij geeft levensvreugde en tilt het bewustzijn door middel van de intuïtie naar een hoger niveau.

Green3