de periode van 12 t/m 26 mrt

een beetje details van de periode van 12 t/m 26 mrt:

 

donderdag 14 maart

Gisteren zei Rita dat ze er voor gaat om op Hoog Geldrop een huis met extra ruimte te kopen. Mooie plaats, goed bereikbaar.  En vooral: fijn om te zien dat Rita zo vastbesloten is.

Ik worstel momenteel met lesgeven: een erfenis van een voorganger die geen moeite heeft gedaan om leerlingen aan het werk te krijgen. Het lesgeven is leuk, maar het politie spelen is vervelend. Ik zoek naar een andere benadering. Bij de meditatie praat ik altijd over vriendelijke aandacht, misschien gaat dat hier ook wel werken.

Gisteravond een kennismaking workshop gegeven in ademwerk. Fijn om te doen, dat is iets waar ik mijn hart en ziel in kan leggen.

vrijdag 15 maart

Volgende week naar de gemeente om te praten over mogelijkheden binnen het bestemmingsplan. Dan hebben we een goed verhaal nodig, een verhaal dat weergeeft wat we willen en tegelijk past in de redeneringen en belevingswereld van gemeente‑ambtenaren.

Mijn gevoel wordt steeds sterker: Ik wil een plek waar we een bewuste manier van leven kunnen uitdragen. Waar we mensen die ook iets willen met bevorderen van bewustzijn de gelegenheid kunnen geven om dat te doen. Vooral, waar mensen terecht kunnen die de oppervlakkige manier van leven beu zijn, die in deze cultuur op grote schaal wordt gestimuleerd, mensen die zoeken naar zingeving en ontwikkeling van bewustzijn.

Het hoeft geen groot centrum te zijn, maar wel een plek die herkenbaar is, en rust en vrede uitstraalt.

Wat we willen:
Een flinke ruimte waar allerlei lessen en trainingen in groepen tot 15 personen gegeven kunnen worden en lezingen voor groepen tot 50 personen plus een ontmoetingsruimte waar de mensen uit de trainingen en lezingen terecht kunnen.
Ruimtes die rust uitstralen.

Iets concreter, en uitgebreider:

– Trainers kunnen een ruimte huren voor trainingen liggend tot 15 personen, zittend tot 30 personen. Lezingen zijn in diezelfde ruimte mogelijk tot 50 personen.
– Er is een ontmoetingsruimte waar mensen gelijkgestemde anderen kunnen ontmoeten. Deze ruimte is beschikbaar voor de bezoekers van de trainingen en lezingen en is voor publiek beschikbaar voor wie even tijd wil doorbrengen in een ingetogen sfeer en omgeving.
– Er is een behandelkamer voor behandelingen en gesprekken waar 2 tot 4 mensen bij betrokken zijn.
ondersteunend:
– Een bergruimte voor alle benodigde materialen.
optie:
– Afhaalpunt en show vitrine voor ondersteunende materialen (meditatie kussens, yoga matjes, wierook e a)

donderdag 21 maart

Eergisteren maakte iemand gebruik van onze dinsdag bezoekregeling. We hadden een interessant gesprek. Ze stelde heel kritische vragen die mij behoorlijk aan het denken zetten.
– Wat is spiritualiteit? oa Bewustzijn ontwikkelen. (Dit blijft een moeilijk te beantwoorden vraag).
– Wat doet het met je als je met spiritualiteit bezig bent? Ik word me er meer van bewust wat er in mijn omgeving gebeurt en vooral wordt ik me er meer van bewust wat er in mijn innerlijke wereld gebeurt.
– En wat doet dat met je innerlijke wereld. Wat het met mij vooral doet is dat mijn innerlijke wereld en mijn uiterlijke wereld steeds meer afgestemd raken, steeds meer in onderlinge coördinatie komen.

Mireja, dankjewel voor de vragen, de antwoorden waren verrassend.

En dan denk ik weer; dat is waar het om gaat: een plek waar gelijkgestemde mensen elkaar kunnen ontmoeten en in gesprek kunnen zijn. Leuk dat we die dinsdaguitnodiging nog steeds op de website hebben staan, al had die er eigenlijk al lang af moeten zijn.

vrijdag 22 maart

Merkwaardig. Ik ben er mee bezig wat spiritualiteit betekent wat het met je doet wat onze doelgroep is want ik wil een duidelijk verhaal hebben rond ons op te richten centrum en ik krijg die omschrijving niet echt helder.
Aan de andere kant kan ik heel precies aangeven hoeveel vierkante meters er nodig zijn, welke materialen er moeten zijn, hoelang onze openingstijden zijn, wat de tarieven zijn, wat de voorwaarden zijn.

Zelfde wat onze doelgroep betreft: Onze klanten zijn onze doelgroep maar ik kan geen duidelijke algemene omschrijving geven van onze groep klanten.

Blijkbaar is zo’n omschrijving niet nodig om een spiritueel centrum te laten functioneren. Die omschrijving is wel nodig om het uit te leggen aan mensen die hier niet in thuis zijn: collega’s in onderwijs, mensen van een gemeente.
(achteraf toegevoegd: Misschien zijn dat soort omschrijvingen sowieso niet nodig en is dat alleen maar marketing klets.)

We zijn serieus bezig met het pand in Geldrop. Voordelen: mooi, al ver klaar voor gebruik, redelijke parkeerruimte, rustige omgeving. Nadelen: net iets kleiner dan we eigenlijk willen, flink aan de prijs dus weinig reserve voor extra dingen, niet in Eindhoven.

maandag 25 maart

Het dringt steeds dieper tot ons door dat we op weg zijn naar een dubbele verhuizing. Voor ons huis is het mooi dat we na 35 jaar naar iets anders gaan. Voor ons tot nu toe zwervende centrum is het mooi dat we na 10 jaar naar iets bestendigs gaan.
Bij alles wat ik in huis doe heb ik vooraan staan: uitzoeken, sorteren, zo veel mogelijk weg doen, zo opruimen dat het makkelijk terug te vinden is.
Dat geldt voor persoonlijke spullen, dat geldt voor nuttige spullen, dat geldt voor gegevens in de computer.

dinsdag 26 maart

Naar aanleiding van haar 65e verjaardag verzuchtte Rita dat ze er meer moeite mee heeft dan vroeger. Dat triggerde me behoorlijk: “Rita, vroeger nodigde je wat mensen uit op een avond, zorgde voor wat toastjes en pils en limonade, nu organiseer je een lunch en avondeten voor vijftien mensen, zorgt voor je moeder in een rolstoel, en past daarbij ook nog op twee kinderen. Je doet veel meer dan vroeger, bent er veel bewuster van en, helaas, hebt dus ook meer in de gaten wat er niet gaat. En in feite doe je veel meer dan je vroeger deed.”
Rita kan en doet meer dan ik in het verleden van haar gezien heb. Voor mezelf geldt ook dat ik meer energie voel dan ik in het verleden voelde.

De maatschappij verwacht van ons dat we “het rustig aan gaan doen” na onze 65e verjaardag. Hoe diep dat in het (on)bewustzijn van mensen zit is indrukwekkend. Zo helemaal niet toepasselijk, mensen zijn er helemaal niet op gebouwd om bij een bepaalde leeftijd af te haken.
En daarom ben ik blij om aan een nieuwe, grote klus te beginnen, het is goed voor ons om onze energie op peil te houden door die energie te gebruiken, veel te laten stromen. En dat geldt natuurlijk voor iedereen, ongeacht leeftijd en maatschappelijke situatie.

Een leuke toevoeging: Ik doe het inderdaad rustig aan, (bijna) altijd, maar dat heeft niets met leeftijd te maken, dat is al lang mijn levenshouding.
Het is heel goed mogelijk om rustig aan heel veel werk te verzetten.

 

samenvatting van de periode van 12 t/m 26 mrt:

– – – – – – –  in de nieuwsflits van 27 mrt  – – – – – – –

Er zit een dubbele verhuizing aan te komen. Het voelt goed om zo’n groot en nieuw project te beginnen. We hebben allebei meer energie en mogelijkheden dan we ooit in ons leven gehad hebben. Die energie houden we het best op peil door die zoveel mogelijk te gebruiken. We laten ons niet verblinden door achterhaalde ideeën die in deze cultuur leven over leeftijd, we zijn gewoon aan de gang en gaan verder met het centrum concreet te maken.

Een ontmoeting op onze ontmoetingsdag liet me weer ervaren hoe goed het is om in gesprek te komen met gelijkgestemde mensen. Dankjewel Mireja, voor de heldere vragen, je hebt gezorgd voor verrassende antwoorden.
Verder gaf ik een kennismakingsworkshop ademwerk bij De Sprong in Geldrop en ben met een nieuwe lessenserie begonnen op de Begoniastraat. Allebei maakten me duidelijk hoeveel er mogelijk is met eenvoudige middelen en hoe belangrijk een goede plek is om dit te doen.

Hoe ons centrum er uit gaat zien, wat er kan en hoe we er mee omgaan is ons eigenlijk heel duidelijk:  we brengen het al jaren in praktijk. En terwijl er nauwelijks enige definitie is van wat we doen, krijgen we precies die klanten die bij ons passen en wordt het programma dat we nu aanbieden steeds samenhangender.
Voor gesprekken bij de gemeente en later bij de bank zal ik mooie en een beetje gladde verhalen nodig hebben. Die omschrijving is niet gemakkelijk.
Voor de praktijk is dat allemaal niet nodig, de kosmos regelt dat prima zonder dat wij dat eerst hoeven te definiëren. Ook hier is vertrouwen in wat zich aandient en wanneer steeds gemakkelijker.

Green3